E
R
X
O
T
T
EXORT

Stamcelle-behandling og sportsskader

Stamcellebehandling og sportsskader

Hvor mange ganger leser man ikke om sportsutøvere som må stå over kamper eller mesterskap på grunn av skader! En overvekt av sportsskadene omhandler faktisk knær, og det er kanskje ikke så rart når man ser nærmere på det. Kneskader er spesielt vanlig i sporter med mye kroppskontakt, som for eksempel basket, fotball og håndball, men også blant friidrettsutøvere og alpinkjørere.

Du trenger ikke være profesjonell idrettsutøver for å få skader i knærne, men som regel ender det bare med at man legger sporten på hylla. Skaden kan allikevel bli verre med årene, og i verste fall kan det ende med en operasjon.

Skadene skjer ofte ved direkte slag eller vridning av kneet, men utøvere som hopper mye er også veldig utsatt. Ved et enkelt hopp der utøveren lander på et bein blir kneet belastet med opp til 7-9 ganger utøverens vekt. Desto tyngre en utøver er desto større blir selvfølgelig belastningen på leddet. Det sier seg nesten selv at når man utsetter kneet for tunge hopp og landinger mange nok ganger, så kan det bli små skader i brusken. På sikt brytes kollagenfibrene i brusken ned, og sukkerbindingene som sørger for at vann flyter fritt inn og ut av brusken brytes også ned. Dette er starten på vonde knær, men heldigvis kan man gjøre noe med det.

På internasjonale nettsider og aviser kan du lese mye om MCL-skader (medial collateral ligament) blant utøvere i lagsporter. Det er rett og slett leddbåndet på innsiden av kneet som binder leggen og lårbeinet sammen. MCL-skader oppstår ved at leggen bendes utover, noe som skjer stadig i for eksempel håndball og fotball. Det er ulike grader av leddbåndskader som går fra å legge beinet høyt med is og kompresjon til fysioterapi og kirurgi. De siste årene har blodplasmabehandlinger som iPRF og PRP blitt veldig populært blant skadede idrettsutøvere i utlandet. Det har vist seg at helingsprosessen går raskere når skaden tilføres vekst- og helingsfaktorer som høstes ut fra blodet. Da kan det være fristende for profilerte idrettsutøvere å prøve denne type behandlinger. Uansett forteller det litt om hvor stor anerkjennelse PRP/iPRF og stamcellebehandlinger har ute i verden.

Vi i Regenerative vet hvor god effekt stamcellebehanding har på ledd, og det er først og fremst det vi tilbyr hos oss. På vår facebookside kan du blant annet lese om hvor fornøyd vår første ADSC-pasient (les mer under) er, og at han anbefaler behandlingen til avdankede fotballspillere, håndballspillere og hockeyspillere som har problemer med knærne sine.

Best effekt med stamceller fra magen

Det beste er selvfølgelig å unngå skader. Tidligere har man brukt hyaluronsyre som «smøremiddel» i leddet, men forskning ved blant annet The Stone Clinic sin ortopediske avdeling i San Fransisco viser at injeksjoner med stamceller og vekstfaktorer gir lengre og kraftigere effekt enn hva hyaluronsyre kan gjøre. Stamceller kan utvikle seg til forskjellige type celler og vil derfor bidra til reparasjon. Det er alltid stamceller i blodet vårt, men siden det ikke er noen blodstrøm til brusken i kneet er det svært lite stamceller der. Da må man høste stamceller fra et annet sted. Man har brukt både PRP og iPRF en god stund, men siste teknologi er stamceller som hentes fra magefettet (ADSC) som sprøytes inn i kneet. Det har vist seg å ha svært god effekt fordi magefettet inneholder mye større mengder stamceller (100-1000 ganger mer enn beinmarg, hvor blodet lages).

Visste du at….
Unge heles raskere enn eldre. Det er fordi stamcellene responderer saktere med årene. I følge den amerikanske nyhetssiden Oregon Live vil 50% av alle som skader kneet eller menisken i 20-årene får artrose ti år etter. Men dette kan behandles. De mener at injeksjon med PRP/iPRF fjerner smerter med opptil 12 måneder.

Comments are closed.

advanced-floating-content-close-btn

Har du spørsmål om vår stamcellebehandling?  Send til Messenger